Drukowanie 3D a kontakt z żywnością. Co trzeba wiedzieć?
Druk 3D to technologia, która ma coraz większy wpływ na to, jak wygląda nasze codzienne życie. Dzięki drukarkom trójwymiarowym możemy – samodzielnie lub za pośrednictwem wyspecjalizowanych w tym firm – tworzyć różne przedmioty. Za ich pomocą możliwe jest bowiem wyprodukowanie między innymi części rowerowych, ozdób, sprzętu medycznego oraz przedmiotów codziennego użytku – w tym akcesoriów przeznaczonych do korzystania w kuchni. To ostatnie zastosowanie budzi jednak pewne kontrowersje. Dotyczą one przede wszystkim tego, czy materiały wykorzystywane do drukowania w 3D są bezpieczne w kontakcie z żywnością.
Druk 3D a przechowywanie i przygotowywanie jedzenia. Jest się czego bać?
To, czy przedmioty wykonane na drukarce 3D będą nadawały się do wykorzystania w kontakcie z produktami spożywczymi, zależy przede wszystkim od filamentu. Opcje takie jak PET-G czy PLA nie wykazują żadnych niepokojących właściwości i są bezpieczne w kontakcie z różnymi składnikami dań oraz napojów. Przy używaniu innych materiałów należy jednak zachować ostrożność i dokładnie przeanalizować wszystkie za i przeciw.