Mięso drukowane w technologii 3D – przyszłość czy jednorazowy eksperyment?
W wybranych izraelskich restauracjach i hotelach pojawią się nowe produkty z linii New Meat. To kolejna propozycja od firmy Redefine Meat, która wcześniej wprowadziła Alt-Steak – alternatywę dla steków. Teraz w portfolio marki pojawią się burgery, kiełbaski, roladki, alternatywna wołowina mielona i kebab. Zgodnie z szacunkami w ostatnich miesiącach 2021 roku produkty trafią do Europy, a w 2022 również do Stanów Zjednoczonych i Azji.
- Czym jest mięso z drukarki 3D?
- Czy mięso z drukarki może podbić świat?
- Jak powstaje mięso z drukarki? Właściwości
- Czy będzie sukces?
Zapowiedzi firmy są obiecujące. Podobno jeszcze w tym roku mają pojawić się kolejne zamienniki mięsa stworzone z produktów roślinnych.
Czym jest mięso z drukarki 3D?
Premiera linii produktów New Meat miała miejsce w lipcu 2021 roku. Po przeprowadzeniu szeregu testów innowacyjna alternatywa dla mięsa może już trafić na talerze klientów najlepszych izraelskich hoteli i restauracji. Na razie jest to pięć zróżnicowanych pod względem formy i smaku produktów. Żywność nadaje się do także do grillowania, dlatego wschodnie roladki czy kebab mają szansę zrobić karierę w różnych okolicznościach.
Czy mięso z drukarki może podbić świat?
Cele przedsiębiorstwa produkującego alternatywne mięso są imponujące: jeszcze w tym roku jej produkty mają pojawić się w całej Europie, zaś w do końca 2022 roku również w Stanach Zjednoczonych i Azji. W 2021 roku portfolio firmy ma poszerzyć się również o dodatkowe pozycje.
Myli się jednak ten, kto uważa, że mięso z drukarki jest propozycją wyłącznie dla wegetarian i wegan. Producent współpracował ściśle z ekspertami specjalizującymi się w branży mięsnej, aby na podstawie najlepszych produktów ustalić swoje formuły. Innowacyjne gotowe kotlety i steki powinny sprostać zatem gustowi wielu miłośników mięsa.
Jak się okazuje, dieta wegańska i wegetariańska nie zmusza wcale do rezygnacji ze smaku i faktury mięsa, dlatego osoby, które je lubią, a z jakichkolwiek przyczyn nie mogą lub nie chcą go jeść, mogą nadal korzystać z jego dobrodziejstwa. Takie podejście to krok ponad inne, istniejące dotychczas zamienniki produktów.
Jak powstaje mięso z drukarki? Właściwości
Jak stworzyć pełnowartościowy i tak smaczny produkt z drukarki? Podstawą tego procesu jest wiedza i zrozumienie właściwości mięsa na poziomie molekularnym. Tylko wówczas możliwe jest odtworzenie jego specyfiki w formie wydruku. Jeśli misja zakończy się sukcesem, rzeczywiście jest realne wypracowanie takiej wyższości smaku i wszechstronności technologicznej, jakiej nie osiągnął nikt wcześniej.
Pierwszym produktem w ofercie firmy Alt Meat był stek o konsystencji prawdziwej wołowiny od najlepszego rzeźnika. Kolejne modele, prototyp, a wreszcie finalny kotlet to efekt współpracy z wiodącymi szefami kuchni i rzeźnikami. Roślinny skład i soczystość mięsa – te właściwości potwierdziły testy przeprowadzone w prestiżowej izraelskiej restauracji mięsnej, która nigdy wcześniej nie serwowała podobnych dań, a więc i jej klienci nie byli przyzwyczajeni do specyfiki produktów roślinnych.
Podobnie jest z innymi produktami. Paczki sygnowane nazwą Redefine Ground Beef zawierają zamiennik mielonej wołowiny, który jest łatwy do przyrządzenia i wdzięczny w obróbce, dlatego z powodzeniem może stanowić podstawę wielu potraw. Ma bardzo delikatny smak i może być poddawany wszystkim rodzajom obróbki termicznej: od gotowania i duszenia, przez pieczenie, po smażenie i grillowanie na otwartym ogniu.
W druku 3d powstają także:
- Redefine Sausage” – alternatywa dla tradycyjnej kiełbasy wieprzowej,
- Redefine Cigar – charakterystyczna potrawa Bliskiego Wschodu w postaci mięsnych cygar z aromatycznymi przyprawami w cieście, zaprojektowana przede wszystkim z myślą o branży hotelarskiej i turystycznej,
- Redefine Kebab – soczysty produkt z zamiennika mięsa, nawiązujący strukturą i smakiem do najbardziej powszechnego bliskowschodniego i indyjskiego street food’u.
Czy będzie sukces?
O sukcesie mięsa z drukarki 3D już można mówić z rosnącym optymizmem. Wskaźnikiem powodzenia jest przede wszystkim wysoka liczba zamówień w przedsprzedaży w samym Izraelu, ale także w Stanach Zjednoczonych, w Europie i Azji. Producent mógł sobie nawet pozwolić na zatrudnienie czołowych szefów kuchni, między innymi Shaia Heimana, znanego z amerykańskiej restauracji Manrissa wyróżnionej trzema gwiazdkami Michelin). Obecnie różne warianty mięsa z drukarki są dostępne w 11 restauracjach na terenie Izraela.
Wiele mówią także same wskaźniki finansowe. Przedsięwzięcie roślinnego mięsa wprost z drukarki 3D sprawiło, że jego producent zdobył niedawno imponujące finansowanie swojego biznesu w kwocie sięgającej 29 milionów dolarów. Taka suma jest najwyższym jak dotąd wsparcie w branży produktów alternatywnych względem mięsa. Apetyt rośnie w miarę jedzenia – nie inaczej jest z mięsem z drukarki. Obecnie firma jest w trakcie tworzenia pierwszej własnej fabryki wyposażonej we wszystkie linie do produkcji alternatywnego mięsa oraz przemysłowe drukarki 3D o wysokiej wydajności.